O Povljani

Povljana

Šetajući kraj kristalno čistog mora uz miris mladih borova, i promatrajući nezaboravan zalaz sunca znati ćete da se nalazite u prekrasnom mjestu Povljana. Povljana kao mjesto se spominje već od ranog srednjeg vijeka o čemu svjedoče crkvica sv. Nikole i arheološki nalazi u uvali «stara Povljana». 
Povljana je smještena na uzvisini, na dodiru vapnenačkoga kamenjara i plodnoga povljanskog polja. U tihom primorskom mjestu koje je prepoznato kao idealno mjesto za obiteljski odmor nalazi se ljekovito blato s muljevitim sedimentom za liječenje reumatizma. Povljana obiluje prekrasnim plažama koje sa svojom raznolikošću zadovoljavaju razne ukuse i želje. Tako možete uživati u pješčanim plažama posebno ako imate djecu.Oni koje žele romantiku i skrovita mjestašca, Povljana nudi mnoge kamenite uvalice.

U prekrasnim krškim predjelima netaknute prirode uz vrlo malo stabala borova i crnike, a u izobilju niskog raslinja možete pronaći bogatsvo aromatičnih ljekovitih biljaka. Između krša pojavljuju se škrta ali dragocjena otočna polja koja daruju mještanima svoje plodove u voću i povrću, u čijem nezaboravnom okusu možete i vi pronaći svoj gurmanski užitak.

U Povljani se nalaze ornitološki rezervati Veliko i Malo Blato. Otok Pag je po strukturi krajolika i vrsti tla vrlo raznolik , te se u skladu s tim na njemu razvija biljni kao i životinjski svijet. Uz uobičajene životinje koje se susreću posvuda po Mediteranu, za Povljanu kao i na ostalim mjestima na otoku Pagu specifični su zec, fazan i prepelica kamenjarka. Akvatorij otoka Paga bogat je školjkama i brojnim vrstama riba. Paška uvala jedno je od najvećih staništa školjaka na Jadranu.

Ljepota Povljane i različitost staza namijenjenih biciklizmu zadovoljiti će svaku osobu željnu aktivnih odmora.Spoj biciklizma, plivanja, ronjenja, jedrenja i planinarenja neće nikog ostaviti ravnodušnim. Bez obzira koliko traje vaš odmor nedostajati će vam vremena da odvozite sve staze koje ste namjeravali. Položaj Povljane očituje se i u blizini nacionalnih parkova kao sto su Plitvice, Krka, Kornati, Paklenica i Sjeverni Velebit.

Domaći ljudi od davnih dana gaje ljubav prema izvornoj klapskoj pjesmi, što je sa vremenom izraslo u poznati festival klapske pjesme «Povljana u pismi». Ako želite provesti odmor u kutku svijeta gdje je priroda opstala u svom netaknutom obliku, tada je Povljana pravi izbor za Vas.